Book tid

Har du tørre øjne?

Tørre øjne skyldes, at øjnene af forskellige årsager ikke producerer nok tårevæske, at tårevæsken ikke kommer i kontakt med øjet, eller at tårefilmen er forstyrret. 

Når tårevæsken er forstyrret, lader den tårevæsken fordampe for hurtigt. Så stiger saltindholdet i øjet, og det er den større mængde salt, der vil irritere og give dig en sviende fornemmelse. 

Der kan være mange årsager til tørre øjne, og typisk vil en lille ændring af dine vaner afhjælpe problemet, uden at du behøver decideret behandling. Ofte opstår symptomerne med alderen, og hver 4. dansker over 50 år er ramt af et eller flere symptomer på tørre øjne.  

Tag højde for disse situationer.

Tørre øjne kan skyldes indre eller ydre påvirkninger. Hvis du har meget skærmarbejde eller ophold i tørt indeklima eller med aircondition, kan det irritere øjnene. Kombinationen af skærmarbejde i lokaler med tørt indeklima er en hyppig årsag til tørre øjne.

Det kan også skyldes, at du mangler omega-3 eller får for meget omega-6. Det kan skyldes hormonelle forandringer som f.eks. overgangsalder, tilstoppede kirtler på øjenlågene, hudproblemer ved øjnene eller andre sygdomme. Mange typer medicin kan også give tørre øjne, ligesom laseroperationer af øjnene kan irritere.


Vær opmærksom på disse symptomer!

  • Kløe
  • Overdreven tåreflåd
  • Svie og følelsen af sand
  • Sløret syn og synsforstyrrelser

 

Flere faktorer kan påvirke dine øjne:

  • Tørre omgivelser og kontaktlinser: Bruger du meget tid i et indeklima med lav fugtighed? Det kan give tørre øjne, da fugten trækkes ud af den film, der dækker øjnene. Kontaktlinser kan også være med til at trække fugten ud af øjet, og her kan endagslinser hjælpe, eller du kan dryppe med øjendråber før og efter, du bruger linser.
  • Varm eller kold luft: Airconditionluft udtørrer øjnene. Det samme gør lang tids ophold i rum med kraftig radiatorvarme, brændeovn eller bare et meget velisoleret hus, som mange moderne huse er. Det kan også være, du mærker det, når du er på et fly. Sørg for at komme udenfor hyppigt eller have øjendråber med, når du flyver.
  • Sol og genskin: Har du ikke UV-beskyttende briller på, når du opholder dig i skarp sol på ski eller ved vandet – eller hvis du svejser – kan du skade øjet. Tårerne fordamper ved det kraftige lys, og du kan faktisk risikere, at hornhindecellerne brændes af, hvilket giver kraftige smerter efter nogle timer. Det er det man kalder ‘sneblind’, hvis du oplever det på skiferien.
  • For meget skærm: Det er ikke selve skærmen, der udtørrer dine øjne. Det er det faktum, at blinkerefleksen nedsættes, når du sidder foran en mobil, tablet, TV eller computer. De manglende blink nedsætter mængden af tårevæske, og det vil føles som tørre øjne.

 

Behandlingsmetoder fra optikeren.
Hvis ikke generne er voldsomme, er det sjældent nødvendigt at behandle. Din optiker ved meget om emnet, så spørg endelig. Hos optikeren kan du også få øjendråber, som du kan bruge lige så tit, du føler behov. Har du mange eller kraftige symptomer, skal du søge læge. Ellers kan tilstanden blive værre. Rensning af øjenlåg og specielle øjenmasker er også behandlinger, som i mange tilfælde kan afhjælpe tilstanden.

 

Det kan du selv gøre!
Har du meget skærmarbejde, så husk at tage pauser, hvor du ikke ser på skærmen. På den måde husker du (ubevidst) at blinke. Arbejder du i tør luft, så gå en tur udenfor i løbet af dagen eller sluk for aircondition, hvis muligt. Hvis du tager medicin, som giver tørre øjne, kan det være, du skal supplere med øjendråber.